De ce conteaza ata dentara?

Trebuie sa folosesc neaparat ata dentara?

Da. Ata dentara indeparteaza placa bacteriana si resturile alimentare care adera de dinti si gingii in spatiile dintre dinti, lustruieste suprafata dentara si controleaza respiratia urat mirositoare. Placa bacteriana este un strat foarte aderent care contine bacterii si se acumuleaza pe dinti, inclusiv in locurile unde periuta dentara nu poate ajunge. Acest lucru va conduce la carii si afectiuni gingivale. Utilizarea atei dentare zi de zi va reduce sansele de aparitie a cariilor si bolilor gingivale.

Folosirea atei dentare este cea mai importanta arma impotriva placii bacteriene, poate chiar mai importanta decat periuta de dinti. Periuta de dinti curata varfurile dintilor si partile laterale. Ata dentara curata intre dinti. Multi pacienti nu petrec suficient timp pentru a utiliza ata dentara iar multi nu au fost invatati sa o foloseasca in mod corespunzator.

egd_ata-dentara-1

Ce tip de ata dentara ar trebui sa folosesc?

Ata dentara se prezinta in mai multe forme: cerata si necerata, aromata si nearomata, lata sau subtire. Ata dentara mai lata sau banda dentara poate fi de ajutor persoanelor care au punti dentare. Benzile sunt recomandate persoanelor cu spatii largi intre dinti. Ata cerata aluneca mai usor cand contactele dintre dinti sunt prea stranse. Ata necerata scoate un sunet specific atunci cand dintii sunt curati.

Cum se foloseste corect ata dentara?

Exista doua metode de utilizare a atei dentare: metoda bobina si metoda bucla.
Metoda bobina este indicata celor cu o buna dexteritate manuala.
Rupeti o bucata de 40 cm de ata dentara si infasurati un capat in jurul degetului mijlociu (nu foarte strans!). Infasurati restul atei in mod similar pe acelasi deget de la mana opusa. Acest deget preia ata care se murdareste sau s-a uzat. Manevrati ata intre dinti cu ajutorul indexului si a degetului mare. Nu trageti cu putere inspre gingii pentru ca le puteti leza. Nu frecati intr-o parte si in cealalta ca si cum v-ati lustrui pantofii. Miscati ata in sus si in jos de mai multe ori, formand un “C” in jurul dintelui si asigurati-va ca patrundeti si sub linia gingiei.

egd_ata-dentara-3

Metoda buclei este potrivita pentru copii sau adulti cu maini mai putin agile, coordonare musculara slaba sau artrita. Rupeti o bucata de 40 de cm de ata dentara si formati un cerc unind capetele atei prin noduri. Asezati toate degetele, cu exceptia celor mari, in interiorul buclei. Folositi degetele index pentru a ghida ata pe dintii de jos si degetele mari pentru dintii de sus, mergand pana sub nivelul gingiei si formand un “C” pe partea laterala a dintelui.

Cat de des ar trebui utilizata ata dentara?

Cel putin 1 data/zi. Pentru ca dintii sa fie foarte bine curatati, acordati-va cel putin 2 sau 3 minute pentru utilizarea atei.

Este in regula utilizarea scobitorilor?

egd_ata-dentara-scobitori

Scobitorile sunt utile pentru indepartarea resturilor alimentare mari dintre dinti. Pentru indepartarea placii bacteriene zilnic este necesara ata dentara. Cand utilizati scobitori, este indicat sa nu faceti o presiune prea mare, existand riscul ca acestea sa se rupa intre dinti.

Am nevoie de un dispozitiv de irigatii orale?

Nu utilizati aceste dispozitive ca subtitut pentru ata dentara si periaj. El este eficient in jurul bracket-ilor ortodontici, unde periuta nu poate ajunge. Cu toate acestea, el nu elimina placa, fiind recomandat pentru persoanele cu afectiuni gingivale, in aceste cazuri putand fi adaugate anumite substante in rezervor cum ar fi clorhexidina sau tetraciclina.

Utilizarea atei dentare previne tartrul

In ciuda recomandarilor si avertismentelor medicilor dentisti cu privire la utilizarea regulata a atei dentare, multi dintre pacienti recunosc ca nu o fac, si cel mai mult o utilizeaza in zilele dinainte si dupa controalele periodice.
Pacientii nu trebuie sa foloseasca ata timp de 20 de minte, in schimb trebuie sa o foloseasca eficient. Ata trebuie sa alunece pe suprafetele dentare ale dintilor, nu doar intre dinti.

Unii pacienti se opresc din folosirea atei dentare atunci cand gingiile lor sangereaza. Pacientii trebuie sa continue, pentru ca asta inseamna ca exista germeni si infectii la acel nivel, iar sangerarea va inceta dupa 1-2 saptamani.

Share