Ce se intampla la stomatolog?

Recomandari pentru a imbuntati vizitele la cabinetul stomatologic:

Pregatirea vizitei:

 • trebuie sa fiti odihnit
 • evitati bauturile cu cofeina sau zahar in ziua programarii
 • mancati inainte de programare
 • purtati haine confortabile
 • aduceti o lista cu medicatia dumneavoastra (numele si doza)
 • notati intrebarile pe care le aveti pentru medicul dentist si aduceti-le cu dumneavoastra

La ce sa te astepti in timpul vizitei la stomatolog:

 • medicul dentist va efectua o examinare aprofundata pentru a detecta eventualele probleme si pentru a putea oferi un plan de tratament adecvat
 • impreuna cu medicul, veti face o trecere in revista a istoricului dvs. medical
 • medicul va examina tesuturile dure si moi (dinti, oase, mucoase)
 • medicul va efectua un screening complet al capului si al gatului
 • medicul va efectua evaluarea parodontala (va verifica calitatea gingiilor dvs.).
 • medicul va efectua sau va va trimite catre efectuarea de radiografii dentare

Vizitele timpurii la cabinetul stomatologic pot preveni problemele de mai tarziu.

Exista o conceptie gresita ca dintii de lapte nu sint importanti. Imediat de la varsta de 1 an copilul este pregatit pentru prima vizita la un cabinet stomatologic. Din ce in ce mai multi medici dentisti sunt de acord cu faptul ca vizita cat mai timpurie la dentist va produce beneficii ulterioare.

Desi vizitele la cabinet sunt benefice pentru toti copiii, exista mai multe categorii pentru care consultul s-ar putea dovedi deosebit de benefic: cei care consuma alte lichide decat apa cum ar fi sucuri(cu acizi si zaharuri), lapte praf si lapte matern – toate pot conduce la degradarea dintilor. Vizita timpurie la dentist evidentiaza semne precoce de degradare si carii dentare. Pot fi, de asemenea, diagnosticate unele anomalii rare, care afecteaza foarte multi copii si care adesea conduc la probleme de-a lungul vietii, sunt dureroase, costisitoare si nu se limiteaza doar la cavitatea orala.

Prima vizita la cabinet a copilului de 1 an va implica de asemenea si parintii, care de obicei tin copilul in brate in timp ce medicul examineaza gura copilului. Se vor discuta si aspecte privind alimentatia sanatoasa a copilului si metode optime de igiena orala impreuna cu parintii pentru a educa copilul in directia corecta astfel incat urmatoarele vizite la stomatologie sa nu fie infricosatoare.

Vizitele dentare ale copiilor: ”Parinti, pregatiti-va!”

egd_pacient-mic

Copiii experimenteaza multe premiere: primul dinte, primele cuvinte, primul pas, prima aniversare si prima tunsoare. Parintii doresc sa fie pregatiti pentru fiecare etapa a copilului, inclusiv consultatia la medicul dentist.

Doar parintii care doresc sa modeleze atitudini pozitive ar trebui sa insoteasca copilul in timpul vizitei stomatologice.Parintii stresati de propriile vizite la stomatologie pot transmite mesaje negative copiilor inainte, in timpul si dupa un tratament stomatologic.

Majoritatea copiilor se simt foarte confortabil la medicul dentist si sunt curiosi in timpul consultatiilor sau privitor la metodele de tratament. Cu toate acestea, un copil poate deveni un pacient problematic atunci cand parintele care il insoteste ii transmite mesaje linistitoare cu sugestii de frica sau anxietate si face presupuneri incorecte privind procedurile de tratament.

Pentru ca interpretarile si asteptarile parintilor fata de vizitele la dentist pot fi destul de diferite de cele ale copilului, parintii trebuie sa fie sinceri cu ei insisi in privinta vizitei la stomatolog. In cazul in care un parinte este extrem de anxios, el trebuie sa depuna toate eforturile pentru a nu transfera aceste temeri copilului.

Prezenta unui parinte este importanta de la prima vizita si pana la varsta de 4 ani, pentru tratamente resturative. Intalnirile pretratament ofera directii privitoare la faptul ca parintele vrea sau nu sa insoteasca copilul in timpul acestot vizite. Parintii invata cum sa ofere sprijin moral si sa-si mentina o voce joasa, calma. Parintele nu trebuie sa repete ceea ce spune medicul dentist, ci sa-i sustina autoritatea acestuia in fata copilului in timpul procedurilor.

De ce trebuie sa-mi cunoasca medicul dentist istoricul medical?

In timpul primei vizite la cabinet, medicul dentist va va cere un istoric medical amanuntit, care de obicei este inregistrat intr-o fisa personala. Aceasta sectiune poate include intrebari despre stilul de viata (cum ar fi consumul de alcool, fumatul sau practicarea unui sport cu risc ridicat) precum si antecedente medicale familiale. Acest istoric, impreuna cu rezultatele examenului clinic initial va ajuta medicul pentru a evalua nevoile imediate de ingrijire dentara si pentru a va face cele mai bune recomandari privind abordarea tratamentului.

Mentionati totul despre sanatatea dumneavoastra, chiar daca dumneavoastra considerati ca nu are legatura cu dintii. Daca ati avut o interventie chirurgicala sau o boala majora, asigurati-va ca includeti aceste informatii in istoricul medical.

Multe boli pot avea efecte semnificative asupra gurii si dintilor, diabetul, de exemplu, putand creste riscul de a dezvolta o boala gingivala sau parodontala.

Elemente recomandate pentru a fi incluse in formularul de inregistrare al pacientului:

 • interventii chirurgicale cardiace (in ultimele 6 luni)
 • valve cadiace artificiale
 • astm bronsic
 • defecte cardiace congenitale
 • epilepsie/convulsii
 • antecedente de murmur cardiac/prolaps de valva mitrala
 • pacemaker cardiac
 • endocardita bacteriana anterioara
 • fumatul (fost sau actual fumator)
 • orice tip de alergie
 • graviditate
 • orice alta problema de sanatate sau afectiune pentru care urmati in prezent tratament.

Ar trebui sa-i spun medicului dentist ce medicamente iau?

Informatiile despre medicamentele pe care le luati in prezent pot fi vitale pentru sanatatea dumneavoastra, in special in caz de urgenta. Unele medicamente provoaca uscarea gurii, care poate creste riscul de carii. Alte conditii de sanatate pot determina medicul dentist sa modifice tipul de anestezie administrat. Medicul dentist va dori de asemenea sa se asigure ca orice medicamente va va prescrie nu vor interactiona cu medicamentele pe care deja le luati. Daca vizitati medicul dentist pentru prima data, asigurati-va ca aduceti cu dumneavoastra o lista ctualizata cu medicamenetele administrate.

Cat de des ar trebui sa-mi actualizez istoricul medical?

Dupa prima vizita, asigurati-va ca informati medicul dentist asupra oricarei modificari care intervine in starea dumneavoastra de sanatate. In functie de starea de sanatate din momentul vizitei dumneavoastra, pot fi alese variante alternative de tratament sau acesta poate fi temporizat.

Nu evita medicul dentist fiindca salivezi!

Motivul pentru care salivati cand vedeti o friptura suculenta sau motivul pentru care bebelusii saliveaza cand le erup dintii este acelasi cu motivul pentru care salivati cand va aflati pe fotoliul stomatologic. Fluxul salivar creste in timp ce stati pe fotoliul stomatologic deoarece procedurile stomatologice stimuleaza glandele salivare.

Controlul salivei este necesar deoarece aceasta ingreuneaza procedurile stomatologice. Gura unui pacient trebuie sa fie uscata pentru ca medicul dentist sa finalizeze anumite proceduri. In plus, multe dintre produsele utilizate de medicul dentist, cum ar fi adezivii, amalagamul sau cimenturile, nu functioneaza eficient decat in mediu uscat.

Pentru a pastra gura uscata, medicul dentist poate folosi role de bumbac, diga de cauciuc, aspiratie de mare viteza sau combinatii dintre aceste metode. Salivatia unor pacienti poate fi excesiva, ceea ce face tratamentele stomatologice mai dificile. In aceste cazuri, exista medicatie pe termen scurt care atenueaza problema si permite medicului sa lucreze intr-un mediu uscat.

Ce este controlul infectiilor?

egd_controlul-infectiilor

Controlul infectiilor este un set de masuri de siguranta recomandate, pe care medicii dentisti le pun in aplicare pentru a proteja pacientii si personalul din cabinet. Este necesar un control strict al infectiilor pentru a preveni raspandirea bolilor, deoarece multe dintre procedurile stomatologice implica un contact direct cu sangele sau saliva. Procedurile imbunatatite de control al infectiilor, cu constientizarea sporita a pericolelor infectarii, presupun ca instrumentele si consumabilele utilizate de medicul dentist uint fie sterilizate la temperaturi inalte, fie sunt articole de unica folosinta.

Practica toti stomatologii controlul infectiilor?

Pentru a lupta impotriva raspandirii bolilor, cum ar fi virusul imunodeficientei umane (HIV), hepatita B, sifilis si herpes virusuri, medicul dentist are proceduri stricte si poate folosi o varietate de masuri pentru a se asigura c[ instrumentele utilizate in timpul procedurilor stomatologice sunt sterile. Ca o m[sură de precautie in plus, stomatologii si personalul din cabinet sunt vaccinati pentru hepatita B, pentru a impiedica potentiala trecere la pacienti. Sterilizarea instrumentelor dentare, un proces care distruge toate formele de viata microbiene, este de asemenea o parte importanta a controlului infectiei intr-un cabinet stomatologic.

Cum altfel ma poate proteja dentistul meu?

Cand stai in scaunul stomatologic, sunt sanse ca primul lucru pe care il vei vedea este ca medicul dentist isi spala mainile. Mainile sunt spalate la inceputul zilei, inainte de a pune manusile si dupa scoaterea acestora, precum si dupa atingerea oricarei suprafete potential contaminate.

Medicul dentist poate folosi o varietate de elemente de protectie, care sunt folosite o singura data si apoi aruncate (manusi, masti, bevete de hartie, tuburi de aspiratie a salivei si ace).
Stomatologii si asistentii pot folosi diferite tipuri de manusi de protectie. Din latex sau vinil, manusile sunt utilizate pentru consultatie si proceduri terapeutice si sunt purtate de fiecare data cand pielea ar putea fi in contact cu fluidele corporale. Intre pacienți, manusile sunt aruncate, mainile se spală si un nou set de manusi este utilizat pentru a trata pacientul urmator.

Pentru curatarea si sterilizarea instrumentelor sunt folosite manusi de cauciuc mai groase. Daca sunteți alergic la cauciuc sau latex, medicul dentist poate purta manusi din nitril, care nu contin nici o proteina ​​de latex.

Cum se sterilizeaza alte obiecte?

egd_instrumentar

Inainte de a intra in sala de tratament, toate suprafetele, cum ar fi scaunul stomatologic, manere sertar si blaturi sunt dezinfectate. Pentru a steriliza echipamentul care nu poate fi mutat, cum ar fi unitatile de raze X si blaturi, dezinfectantul se aplica dupa fiecare pacient pentru a asigura un mediu steril. Unele cabinete pot decora acest echipament cu huse de protectie, care sunt inlocuite dupa fiecare pacient. Obiectele ascutite de unica folosinta, cum ar fi ace, care nu pot fi sterilizate sunt eliminate in containere rezistente la punctie. Orice este contaminat cu sange sau saliva va fi eliminat in containere speciale cu capac de siguranta.

Intrebati-va medicul dentist informatii aditionale privitoare la controlul infectiilor si bolile infectioase.

Share