Ce este xilitolul?

Utilizarea xilitolului in prevenirea si combaterea cariilor

Dulciurile si bomboanele pe baza de zahar sunt irezistibile pentru copii si adulti, insa ele reprezinta o cauza serioasa de carii dentare, mai ales cand resturile se blocheaza in spatiile dintre dinti. In plus, multi copii consuma cantitati mari de bauturi racoritoare care sunt cunoscute ca avand un pH acid si un continut de zahar ridicat, ceea ce face aceasta combinatie un dezastru in preventia cariei dentare. Acesti factori impreuna cu consumul de apa nefluorurata explica de ce rata aparitiei cariilor este in crestere.

Xilitolul ofera stomatologilor inca o arma impotriva cariilor dentare. El este un zahar natural care nu produce carii si poate chiar ajuta la prevenirea lor.

Xilitolul este un alcool care se gaseste in mod natural in scoarta copacilor, cereale, fructe si legume. Se gaseste de asemenea in mod natural in ficat. Spre deosebire de zaharul de consum, care se descompune in cavitatea orala si produce scaderea pH-ului creand un mediu acid, xilitolul nu se descompune si in consecinta nu creeaza acizi daunatori.

egd_xilitol-guma-mestecat

Xilitolul poate fi gasit intr-o gama larga de produse speciale care includ bomboane, mentosane, indulcitori si anumite gume de mestecat, care pot ajuta pacientii sa lupte impotriva cariilor fara sa-i oblige sa-si schimbe drastic regimul de igiena orala.

Xilitolul poate oferi o solutie realista pentru a contracara problema cariilor dentare, in special in randul populatiei vulnerabile.

Share