Ce este tratamentul de canal?

In interiorul dintelui, sub straturile de smalt si dentina exista o zona de tesut moale numit pulpa dentara. Pe langa nervi, pulpa dentara mai contine artere, neve, vase limfatice si tesut conjunctiv. Nervii intra in dinte chiar prin varfurile radacinilor sale. De la aceste orificii, nervii trec prin centrul radacinilor in mici „canale radiculare” care se vor uni cu camera pulpara.

De ce simt durere?

Atunci cand pulpa dentara se infecteaza fie din cauza unei carii profunde, fie din cauza unei fracturi care permite bacteriilor sa se infiltreze, fie din cauza unor traume dentare, aceasta poate muri. Pulpa moarta sau deteriorata va creste fluxul sangvin catre dinte si acitivitatea celulara, iar presiunea nu poate fi eliberata din interiorul dintelui. Durerea dentara devine evidenta cand muscam pe dintele afectat, apasam pe el sau cand consumam alimente reci sau fierbinti.

De ce am nevoie de tratament de canal?

Tratamentul de canal este necesar deoarece dintele nu se va vindeca de la sine. Fara tratament, infectia se va raspandi in jur iar osul din jurul dintelui va incepe sa se degradeze. Durerea de obicei se agraveaza treptat, pana cand pacientul solicita asistenta dentara de urgenta. Uneori singura alternativa este extractia dentara. Desi aceasta interventie este ieftina, spatiul ramas liber va necesita un implant sau o punte dentara, care pot fi mult mai scumpe decat terapia de canal. Daca aveti posibilitatea de a alege, intotdeauna este cel mai bine sa va pastrati dintele natural.

Ce este un tratament de canal?

Tratamentul de canal este o procedura realizata pentru a indeparta pulpa dentara moarta sau afectata din canalele radiculare prin curatare si remodelare a canalelor. Canalele vor fi umplute ulterior cu o substanta asemanatoare cauciucului-gutaperca sau alte materiale pentru a preveni recontaminarea dintelui. Dintele este apoi sigilat permanent cu o coroana dentara sau cu o obturatie. Acest tratament va permite pacientilor sa-si pastreze dintele natural.

Ce implica tratamentul de canal?

egd_gutaperca

In primul rand, in functie de situatie va fi administrat un anestezic local pentru a amorti zona. Dintele este izolat cu ajutorul digii dentare sau cu comprese sterile. Se realizeaza o deschidere in dinte pentru a crea accesul catre pulpa dentara si canalele radiculare, acestea urmand a fi curatate de toate resturile de pulpa si remodelate.

Poate fi introdusa medicatie in interiorul canalelor pentru a lupta impotriva bacteriilor. In functie de starea dintelui, coroana poate fi apoi sigilata temporar impotriva recontaminarii, dintele poate fi lasat deschis pentru a putea drena secretiile sau medicul dentist poate obtura canalele radiculare in aceeasi sedinta.

Daca ati avut o obturatie temporara, la urmatoarea vizita aceasta este indepartata, iar canalele vor fi umplute cu gutaperca sau alt material definitiv. Daca dintele este foarte distrus, pot fi introdusi pivoti pentru a sustine mai bine structura dentara. Dupa umplere, zona este sigilata definitiv. In final o coroana dentara sau o obturatie este realizata pentru a consolida structura si a-i reda aspectul natural.

Care sunt riscurile si complicatiile?

Mai mult de 95% dintre tratamentele de canal sunt de succes. Cu toate acestea, uneori o procedura trebuie refacuta ca urmare a tratarii unui canal care a trecut neobservat sau datorita fracturarii unui instrument pe canal, ambele situatii fiind rare. Foarte rar, o terapie de canal va esua complet, fiind marcata de o reaparitie a durerii.

Exista optiuni la tratamentul de canal?

Singura alternativa la tratamentul de canal este extractia dentara. Desi aceasta interventie este ieftina, spatiul ramas liber va necesita un implant sau o punte dentara, care pot fi mult mai scumpe decat terapia de canal.

Share