Ce este si cand se recomanda sigilarea dentara?

Ce este un sigilant?

Un sigilant dentar este o pelicula subtire de material compozit aplicata pe suprafata de mestecat a dintilor cu scopul de a preveni formarea cariilor dentare.

Cat de eficienti sunt sigilantii?

Studiile au aratat ca sigilantii corect aplicati sint au o eficienta de 100% in protejarea acestei suprafete a dintelui de cariile dentare. Atat timp cat materialul de sigilare ramane intact, particulele mici de alimente si bacteriile care cauzeaza carii nu pot patrunde prin material sau pe la marginea acestuia. Protectia oferita de sigilanti se reduce sau dispare cand o parte sau intreaga legatura a sigilantului cu dintele se rupe. Cu toate acestea, dintii care au pierdut sigilantii nu sunt mai predispusi la carie decat cei care nu au fost niciodata sigilati.

De ce nu este suficient periajul si ata dentara?

In timp ce periajul si folosirea atei dentare ajuta la indepartarea particulelor alimentare si a placii bacteriene de pe suprafetele netede ale dintilor, periuta de dinti nu poate patrunde de cele mai multe ori in depresiunile si santurile dintilor. Sigilantii protejeaza aceste zone prevenind patrunderea alimentelor si a bacteriilor.

Cum se aplica sigilantii?

Medicul dentist poate aplica cu usurinta sigilantii, fiind o manopera care dureaza doar cateva minute pentru fiecare dinte. Medicul dentist va curata intai dintii care urmeaza sa fie sigilati, ceea ce ar putea necesita ajutorul unei freze dentare pentru largirea santurilor dentare in scopul de a determina daca sunt prezente carii dentare in profunzimea santurilor. Apoi urmeaza aplicarea unui acid pe suprafata dintelui pentru a pregati dintele in vederea lipirii sigilantului. Medicul dentist va aplica sigilantul, acesta adera la suprafata dentara si apoi va fi polimerizat cu ajutorul unei lampi cu lumina U.V. Tratamentul este nedureros.

Cat timp va dura sigilantul?

Atat timp cat materialul de sigilare ramane intact, suprafata dintelui va fi protejata de carii, sigilantii rezistand la fortele normale din timpul masticatiei. De obicei o reaplicare este necesara dupa cativa ani. Riscul de carii scade semnificativ dupa aplicarea sigilantilor. Medicul dentist va verifica starea de etansare a sigilantului si ii va aplica din nou daca este necesar.

Cine ar trebui sa isi sigileze dintii?

Copiii, pentru ca dintii lor permanenti nou erupti beneficiaza de cel mai mare beneficiu. Suprafetele de mestecat ale unui copil sunt cele mai sensibile la carii dentare. Si alti pacienti pot beneficia de sigilari cum ar fi cei care au santuri si fosete adanci pe suprafata dentara, susceptibili de a dezvolta carii.
Aceasta masura preventiva poate ajuta foarte mult la reducerea viitoarelor cheltuieli dentare si va protejeaza dintii de forme de tratament mai agresive.

Beneficiile sigilarii dentare:

  • completati de o igiena orala buna, sigilantii sunt 100% eficienti impotriva cariilor dentare;
  • este o procedura minim invaziva, sigura si eficienta;
  • costurile sunt mai mici decat ale unei obturatii.

Share