Ce este sensibilitatea dentara?

De ce am dintii sensibili?

Sensibilitatea dentara este cauzata de miscarea fluidului in interiorul unor mici tuburi (canalicule dentinare) situate in dentina, ceea ce duce la iritarea nervilor. In situatia cand smaltul este subtiat sau gingiile s-au retras expunand suprafete unde canaliculele sunt expuse, durerea poate fi cauzata de consumul de alimente sau bauturi reci sau calde, la atingerea dintilor sau chiar la expunerea la aer rece.

Simptome si manifestari:

Zonele expuse ale dintelui pot provoca dureri putand chiar afecta sau modifica obiceiurile alimentare si de respiratie. Consumul unei inghetate, de exemplu, poate reprezenta o experienta dureroasa pentru persoanele cu dinti sensibili.

Consumul de alimente si bauturi acide, cum ar fi sucurile si citricele pot de asemenea sa induca aparitia sensibilitatii dentare.

Bulimia si refluxul gastric poate conduce la eroziune dentara si sensibilitate.

Unele paste de dinti contin ingrediente abrazive care pot fi prea dure pentru cei cu dintii sensibili. Unele ingrediente din paste de dinti care albesc dintii sau elimina anumite pigmentatii, precum si pirofosfatul de sodiu, un ingredient cheie din pastele de dinti impotriva tartrului, pot creste sensibilitatea dentara.

Utilizarea unor periute de dinti cu peri duri si spalatul pe dinti prea puternic pot duce la retragerea gingiei si expunerea zonelor sensibile. O modalitate de a vedea daca apasati prea puternic periuta pe dinti este sa urmariti perii. Daca acesti sunt orientati in directii diferite, inseamna ca va periati prea puternic.

Cand trebuie sa merg la medicul dentist?

Daca un dinte este foarte sensibil pentru o perioada mai mare de 3-4 zile si reactioneaza puternic la rece sau cald, cel mai bine este sa obtineti o evaluare de diagnostic de la medicul dentist pentru a determina gravitatea problemei. Deoarece simptomele de durere sunt asemanatoare cu cele ale cariei dentare, exista posibilitatea ca pacientul sa creada ca un dinte este sensibil in timp ce au de fapt o carie care nu este vizibila.

Exista produse care pot scadea sensibilitatea?

Pasta de dinti pentru sensibilitate dentara contine un agent desensibilizant care protejeaza dentina expusa prin blocarea canaliculelor dentinare. In cele mai multe cazuri aceste produse trebuie utilizate regulat, timp de cel putin o luna inainte ca orice beneficii terapeutice sa fie observate.

Medicii dentisti au o varietate de modalitati prin care pot gestiona hipersensibilitatea dentara, atat in cabinet cat si prin recomandarea unor produse pentru utilizare la domiciliu. Medicul va poate aplica un agent de desensibilizare sau un strat protector. Va poate fi prescris un gel cu fluorura de staniu sau o pasta de dinti care contine fluor si nitrat de potasiu sau clorura de strontiu. Aceste ingrediente ajuta la blocarea transmiterii senzatiei de la suprafata dentara la nerv. De asemenea ar putea ajuta masajul gingival cu pasta speciala efectuat dupa periajul dentar.

Share