Ce este radiografia dentara?

De ce am nevoie de radiografie?

Examinarea radiologica sau radiografia reprezinta un instrument important pentru medicul dentist in scopul analizarii starii dintilor, a radacinilor, a pozitiei maxilarelor si a aspectului de ansamblu al oaselor maxilare. Radiografiile dentare pot indica prezenta bolii parodontale sau gradul de afectare al acesteia, abcese sau formatiuni patologice cum ar fi tumori sau chisturi. Radiografiile pot arata pozitionarea exacta a dintilor afectati sau neerupti. Ele pot arata cu exactitate localizarea cariilor sau a altor semne de boala care nu pot fi detectate printr-un examen clinic.

In cele mai multe cazuri, pacientii noi necesita un set complet de radiografii pentru a evalua statusul de sanatate orala si orice alte semne care stau la baza unor afectiuni, precum si pentru a putea compara cu evolutia ulterioara.

Tipuri de radiografii

De obicei, majoritatea radiografiilor necesita ajutorul pacientilor pentru a mentine filmul in pozitia corespunzatoare sau acestia sunt rugati sa muste o bucata de plastic care sustine filmul radiologic.

Unele laboratoare de radiologie dentara utilizeaza in prezent radiografia dentara digitala. Aceasta procedura presupune ca in locul filmului radiologic clasic sa fie plasat un senzor care are aceeasi forma ca un film. Odata ce imaginea este preluata, medicul dentist poate regla contrastul si luminozitatea imaginii pentru a gasi chiar si cea mai mica arie afectata. Alt avantaj al radiografiilor digitale ar fi expunerea mai redusa la radiatii si scurtarea timpului necesar procesarii radiografiilor.

egd_radiografie-panoramica

Radiografia panoramica permite medicului dentist sa vizualizeze intreaga structura a cavitatii orale intr-o singura imagine. Pe un singur film radiologic de dimensiuni mai mari, sunt vizibili toti dintii si ambele maxilare. Ceea ce se observa, de obicei, pe un tip de film radiologic nu se observa pe celalalt si viceversa. Radiografia panoramica va oferi medicului dentist o vedere generala si cuprinzatoare a intregii cavitati orale pe un singur film, ceea ce filmele mici nu pot arata. Pe de alta parte, s-ar putea sa fie necesar un film radiologic mic pentru a afisa o imagine extrem de detaliata a unei suprafete mici, ceea ce va face mai usor de remarcat, de exemplu, cariile dintre dinti.

Medicul dentist are nevoie de ambele tipuri de informatii pentru a formula un diagnostic corect.

Share