Ce este placa bacteriana?

Bacteriile pot trai in cavitatea orala sub forma de placa bacteriana, cauzand carii si gingivite. Netratate, acestea din urma pot evolua catre boli parodontale.

Placa este un strat lipicios, aderent, de material care contine bacteriile care se acumleaza pe dinti, inclusiv in locurile unde periuta nu poate ajunge. Multe dintre alimentele pe care le mancati fac ca bacteriile din gura dumneavoastra sa produca acizi. Produsele cu zahar sunt surse evidente, dar mai exista si altele despre care s-ar putea sa nu va dati seama ca provoaca daune.

Produsele cu amidon, cum ar fi painea, biscuitii, cerealele, cauzeaza producerea acizilor. Placa produce si substante care irita gingiile, acestea devenind rosii, sensibile si sangereaza la atingere. Aceste lucruri pot conduce spre afectiuni gingivale, gingiile se retrag de pe dinti si formeaza pungi care vor contine bacterii si secretii purulente. In cazul in care gingiile nu sunt tratate, osul din jurul dintilor poate fi distrus, iar dintii pot deveni mobili sau trebuie sa fie extrasi.

Cum pot scapa de placa?

Cel mai bun mod de a elimina placa bacteriana este periajul si utilizarea atei dentare in fiecare zi. Periajul indeparteaza placa de pe suprafata dintilor. Periati dintii de 2 ori pe zi, cu o periuta cu peri moi. Utilizati o pasta de dinti cu fluor pentru a proteja dintii de formarea cariilor. Curatati spatiile interdentare o data pe zi cu ajutorul atei dentare. Folosirea atei dentare este esentiala pentru prevenirea bolilor parodontale.

Share