Ce este o urgenta stomatologica?

Cazurile de urgenta stomatologica sunt: leziunile la nivelul cavitatii orale care pot reprezenta dinti eliminati (avulsie dentara), miscati din pozitia lor normala (extrudati) sau fracturati, cazuri in care buzele, gingiile sau obrajii sufera de leziuni.

Leziunile orale sunt adesea dureroase si ar trebui tratate de un medic dentist cat mai curand posibil – 30 de minute pot face diferenta intre a va pastra sau a pierde un dinte.

Ce trebuie sa fac cand un dinte este scos?

  • Sunati imediat medicul pentru o programare de urgenta.
  • Manevrati dintele de coroana, nu de radacina. Atingerea radacinii (partea dintelui de sub gingie) poate deteriora celulele necesare pentru reatasarea osoasa.
  • Clatiti usor dintele in apa pentru a indeparta murdaria.
  • Daca este posibil, reasezati dintele in alveola dentara. Este important ca acesta sa se mentina umed.
  • In cazul in care dintele nu poate fi pastrat in gura persoanei vatamate, scufundati-l intr-un recipient cu saliva sau lapte.

Ce trebuie sa fac cand un dinte este impins inafara din alveola?

Incercati sa repozitionati corect dintele facand presiune usoara cu degetele. Tineti muscat pentru a imobiliza dintele.

Ce trebuie sa fac cand dintele este fracturat/daca am rupt un dinte?

egd_fractura

  • Clatiti gura cu apa calda.
  • Utilizati o punga cu gheata sau comprese reci pentru a reduce inflamatia.
  • Utilizati un anlagezic (NU aspirina – acesta este un medicament anticoagulant si poate agrava sangerarea) pentru calmarea durerii.
  • Mergeti imediat la medicul dentist pentru a putea determina cat de grava este fractura.

Fracturi minore: ele pot fi atenuate de medicul dentist sau nu. O alta optiune este restaurarea dintelui cu material compozit. In ambele cazuri, dintele trebuie supravegheat cu atentie cateva zile.

Fracturi moderate: includ deteriorarea smaltului, dentinei si/sau a pulpei dentare (nervul si alte tesuturi vii). In cazul in care pulpa dentara nu este afectata ireversibil, dintele poate fi reconstituit cu o coroana dentara. Daca se produce deterioarea pulpei, va fi nevoie de tratament endodontic.

Fracturi severe: de cele mai multe ori dintele traumatizat este irecuperabil.

Leziunile la nivelul tesuturilor moi trebuie curatate imediat cu apa calda, iar persoana vatamata dusa la un centru de primire urgente pentru ingrijire adecvata. Sangerarea produsa prin lezarea limbii poate fi redusa prin tractionarea spre inainte a limbii si mentinerea presiunii pe rana cu ajutorul unei comprese de tifon.

Share